Programe “Open Source” usor de utilizat

1.Mozilla Firefox (din categoria Internet Explorer):
•Acesta este, fara indoiala, cel mai bun program de cautare pe internet! Mozilla ne-a aratat cum poate lupta si castiga fata de compania Microsoft, prin deosebite inovatii aduse aduse in domeniul informaticii. Mozilla primeste un punct in plus in ceea ce priveste securitatea si modalitatile de blocare a pop-up-urilor. Pentru o functionare cat mai buna, alegeti Mozilla Firefox si nu Suite, intrucat cel din urma este putin mai lent decat Firefox-ul.
2. Mozilla Thunderbird ( din categoria Outlook Express):
•Un program mult mai rapid decat Outlook-ul, mai simpatic, mai sigur si care respecta toate standardele internationale. Printre numeroasele sale functii se numara si un sistem eficace de evitare a spam-ului si a virusilor.
3.Filezilla (din categoria programelor File Transfer Protocol):
•Acest program este cel mai bun din categoria FTP-urilor, chiar si dintre cele private si care, de obicei, golesc buzunarul. Desi cuprinde o multime de functii (suportul pentru firewalls, sistem de reluare a unui transfer intrerupt, conexiuni securizate de tipul SSL etc.) este foarte usor de utilizat si fiabil. Prin accesarea link-ului, veti descoperi server-ul Filezilla gratuit.
4.X-chat (din categoria chaturilor IRC): •
Acest program este utilizat de foarte multa lume pentru ca functioneaza foarte bine. Si este atat pe placul amatorilor, cat si pe cel al profesionistilor. Versiunea de fata insa este cea neoficiala.
5.PSI si Miranda (din categoria MSN, ICQ, AIM, Jabber, Yahoo M):
• Contrar principiului de baza al softurilor care sunt blocate pe un singur server, programele de tip PSI si Miranda au conexiuni multiple si simultane, pentru MSN, ICQ, Yahoo M, AIM, Jabber, chiar si IRC. Miranda este cel mai la moda program, extrem de lejer si usor de personalizat. De asemenea, PSI merita schimbarea programului pentru ca este puternic, usor de utilizat si bazat pe platforma Jabber. Acesta este disponibil si pentru Linux. Pe langa cele 2 programe, mai exsta si GAIM care, desi lent si depasit, este foarte stabil.
6.BitTorrent si eMule (din categoria Peer To Peer si Kazaa):
• eMule este un foarte bun program de Peer To Peer, insa cu cateva probleme legate de virusi. Acest program trebuie utilizat doar legal si nu pentru a pirata alte programe. Pentru descarcari reusite, utilizati BitTorrent. De reamintit ca aceste 2 programe sunt strict interzise in reteaua VIA.

 

Soft-uri de tipul Internet Pro

1.Putty (din categoria Telnet, SSH):
• Program indispensabil pentru cei care lucreaza in Unix, Linux sau chiar MacOSX. Putty permite conexiunea la SSH, Telnet, SFTP pe orice calculator. De asemenea, este usor de utilizat si nu necesita ajutorul unui profesionist pentru instalare.
2. WinSCP (din categoria FTP, SSH):
• Ca si Putty, acest program permite conexiunea de tip consola si transferul fisierelor spre toate programele de tip UNIX si serverele FTP. Este soft-ul ideal daca site-ul tau web este pe un server UNIX.
3. (din categoria conexiunilor la distanta):
• Acest program este alcatuit, de fapt, din 2 softuri ale VNC si detine o tehnologie care permite controlul computerului de la distanta. Daca RealVNC este softul original, TightVNC este o versiune gratuita, care comporta o multitudine de optiuni.
4. WinHTTrack (WebBrowser, WebGrabber):
• Acesta este un program mai putin performant decat wget sau wgetGUI (interfata grafica pentru wget), dar este mult mai practic pentru incepatori.

Programe free pentru birou

1.OpenOffice (din categoria Microsoft Office):
• OpenOffice.org este un proiect care se adreseaza, in special, programelor pentru birou si care inlocuieste cu eficienta gama pe care o pune la dispozitie Microsoft (Word, Excel, Powerpoint etc) uneori prea scumpa si prea capricioasa. Aceasta suita de programe a OpenOffice-ului este extre de performanta, fiind capabila sa importe si sa exporte documente pentru Office sa scrie fisiere PDF si HTML. Totodata, versiunea 2.0 vine cu imbunatatiri la nivelul vitezei de deschidere a documentelor, a compatibilitatii cu documente Office si xHTML, schimbari de design al interfetei si a modulului de prezentare.
2. AbiWord (din categoria Word):
•Aceasta este o versiune lejera si simpla de utilizat, pe care o folosesc mai ales cei care lucreaza cu documente Word. De asemenea, acest program necesita o atentie sporita.
3. MikTex (din categoria LaTeX):
• Daca vrei sa creezi fisiere frumoase de tipul PDF, acesta este soft-ul perfect pentru tine. Toate publicatiile stiintifice si examenele prezinta aceasta calitate de design pe care o ofera soft-ul. Nu este foarte usor de instalat, dar performantele pe care le ofera merita bataia de cap.
4.LyX (din categoria LaTeX):
•LyX este un program care permite crearea de documente LaTeX prin intermediul unei interfete grafice numite “What you see is what you mean” (WYSIWYM). Pentru acest program nu este necesara o baza de cunostinte in LaTeX, insa daca o aveti, cu siguranta va va fi de folos. De asemena, este mult mai usor de utilizat decat MikTeX.
5. Sunbird (din categoria programelor pentru calendare):
• Echipa Mozilla.org continua sa impresioneze prin plug-in-urile pentru calendare. Din ce in ce mai practice, aceste programe, necesita utilizarea unui soft de tip Firefoz, Thunderfird sau Mozilla. Sunbird este compatibil cu formatul iCall de la Apple si poate importa fisiere Outlook prin intermediul fisierelor cu extensie .ics.
6. PDF Creator (din categoria Adobe Acrobat PDF):
•Daca va doriti sa beneficiati de un program care sa nu permita modificarea documentului trimis, PDF Creator este ceea ce va trebuie. Si nu costa.
7. Grisbi (din categoria Microsoft Money):
• Un program pentruscrierea conturilor, extrem de performant, simplu si eficace, cu o interfata practica pentru Windows XP. Grisbi permite analizarea mai mult conturi si exportarea documentelor in XML.

 

Programe open-source de grafica

1. The Gimp (din categoria Adobe Photoshop):
• Versiunea a doua a acestui program a adus noutati atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti. The Gimp se dezvolta destul de repede, apropiindu-se de fratele sau mai mare, care se cumpara. Programul are destule plug-in-uri si este usor de utilizat.
2. Blender 3D(din categoria 3DS Max):
• Functiile si script-urile acestui program sunt extreme de numeroase, iar datorita limbajului Python sunt usor de personalizat. Chiar daca interfata este derutanta la inceput, pe parcurs devine simpatica.
3. POV-Ray (din categoria 3D):
• Acest soft poate face minuni in 3D, desi nu functioneaza ca un 3DsMAX, ci dupa o tehnica mai matematica. Dar rezultalele sunt impresionante.
4. Sodipodi si Inkscape (din categoria programelor pentru desen vectorial si Adobe Illustrator):
• Doua programe excelente pentru desenele vectoriale. Si daca Sodipodi nu va place, puteti incerca oricand programul Inkscape, specializat in SVG.
5. DIA (din categoria diagrame si Microsoft Visio):
• Un program pentru profesionisti care permite crearea diagramelor.

Programe Multimedia Audio/Video gratuite

1. VideoLan (din categoria Multimedia):
• Este un program de referinta, intrucat permite citirea majoritatii fisierelor Multimedia fara sa necesite instalarea unui codec. In plus, permite difuzarea suporturilor audio sau video pe un LAN. De asemenea, VideoLan se afla la baza unor programe precum GoogleVideo Viewer si Free Player.
2.Zinf (din categoria Winamp):
• Un program care va permite sa va ascultati muzica preferata. Desi beneficiaza de o interfata clasica, este destul de eficace. Suporta formatele MP3, OGG/Vobis, WAV si CD-Audio, dar si streaming-uri de tipul HTTP SHOUTcast/Icecast sau RTP.
3. Audacity (din categoria Editare Audio):
• Acesta este un foarte bun program pentru editari si retusari ale sunetelor. Copiere, lipire, adaugare efecte speciale, simplu!
4. VirtualDub (din categoria Codare Video):
• De mult timp, majoritatea persoanelor care fac montaje video, utilizeaza soft-ul VirtualDub pentru codificarea filmuletelor personale si a DivX-urilor.